De KSF Arbeidsmarktmonitor

De recente Klantenservicefederatie (KSF)  Arbeidsmarktmonitor ( Bron: https://klantenservicefederatie.nl/blog/),  van september 2024, toont dat de vraag naar klantcontactmedewerkers hoog blijft, zelfs nu de krapte op de arbeidsmarkt licht afneemt. Wat opvalt, is dat deze sector een belangrijke speler blijft in het aantrekken van baanwisselaars, waarbij veel mensen vanuit andere beroepen in de klantcontactsector terechtkomen. Deze dynamiek illustreert hoe belangrijk het is dat werkgevers flexibel blijven in hun wervings- en personeelsstrategieën.

Rabobank geeft het goede voorbeeld door diploma-eisen los te laten en samen te werken met UWV om de juiste kandidaten te vinden. Dit soort initiatieven verlaagt de drempel voor mensen die anders misschien niet zouden solliciteren, en stelt werkgevers in staat een bredere pool van kandidaten te bereiken. In een tijd waarin de digitale vaardigheden soms nog een struikelblok vormen, vooral bij oudere werknemers, is het cruciaal dat bedrijven extra begeleiding en opleiding aanbieden om deze kandidaten te ondersteunen.

Wat verder opvalt, is dat de klantcontactsector een aantrekkelijke bestemming blijft voor baanwisselaars. Met name mensen uit beroepen zoals de horeca en de binnendienst vinden hun weg naar deze sector. Dit toont aan dat klantcontact niet alleen een toevluchtsoord is voor werkzoekenden, maar een carrière met potentieel voor groei en stabiliteit.

 

Toch blijft de vraag naar personeel in de sector een uitdaging, met nog steeds meer vraag dan aanbod. Dit onderstreept de noodzaak van proactieve wervingsstrategieën, zoals het herzien van functie-eisen en het aanbieden van doorgroeimogelijkheden. Bedrijven moeten zich realiseren dat de krapte op de arbeidsmarkt niet zomaar verdwijnt. Alleen door te investeren in opleiding en door nieuwe groepen te betrekken, kunnen organisaties in de toekomst succesvol blijven.

De toekomst van de klantcontactsector hangt af van de bereidheid van bedrijven om flexibel te zijn in hun werving. Het loslaten van rigide eisen en het omarmen van diverse groepen, zoals oudere werknemers en zij-instromers, zal essentieel zijn om de vraag naar personeel te blijven invullen. Alleen door open te staan voor nieuwe benaderingen kunnen bedrijven floreren in een veranderende arbeidsmarkt.

 

 

Download hier de Arbeidsmarktmonitor

162025 Ksf Arbeidsmarktmonitor September 2024 Pdf
PDF – 453,9 KB